Dekorationer av trolldeg

Till årets juldukning ville jag ha vitt, grönt och vinrött som grundfärger. Hade ont om vita dekorationer så bestämde mig för att baka några i trolldeg. Testade också att göra några i majsstärkelsedeg. Dessa var svåra att arbeta med samt blev väldigt sköra. Färgen blev dock vitare så ska experimentera vidare med att blanda majsstärkelse i trolldegen och se om det fungerar.

Trolldegsdekorationer
Majsstärkelsevariant

Anledningen till att jag valde att jobba med trolldeg är att det använts i min undervisning under hösten när eleverna har jobbat med tiny street art. Trolldeg går att använda till mycket! Den går också att färga men bör då lufttorka.

Recept trolldeg/play doh

1 dl vetemjöl

½ dl salt

1 tsk citronsyra (om man har det hemma.)

1 dl vatten (hett om man använder citronsyra).

Gör degen så här:

1. Lägg vetemjöl, salt och eventuellt citronsyra i en bunke. Citronsyran gör att degen blir lite smidigare att forma.

2. Häll på vattnet. Om du använder citronsyra ska vattnet vara kokhett!

3. Rör om och knåda sen degen. Är den för blöt ha i mer mjöl. Är den för torr ta i mer vatten.

Klar att använda! Vill du färga degen gör du det med hjälp av hushållsfärg, vattenfärg eller akvarellfärg. Om du vill spara degen så går den att förvara i kylskåpet. Stoppa i en plastpåse så att den inte torkar.

Dekorationer:

Kavla ut degen. Jag jobbade på bakplåtspapper för att undvika att den fastnar på bordet. Silikonmatta hade nog varit att föredra.

Gör mönster i degen med vad du eventuellt har hemma. Här användes ett knypplat spetsband, ett virkat spetsband, en snöflinga och hjärtan i trä från gamla juldekorationer.

Använd kakstansar och tryck ut den form du vill ha. Hålet att hänga dekorationer i görs med ett sugrör. Klart för att torka!

Om du inte har bråttom kan dekorationerna lufttorka. Tar några dagar. Annars torkas de i ugnen på 80 grader. Vänd dem då och då eftersom spetsar och liknande böjer sig uppåt när de börjar torka.

Bilder från dukningen:

© Bruketskreativa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s