Papperstjärna i ett stycke

Efter fjolårets dahlia-stjärna och rottingstjärnan kände jag att jag ville testa någon variant där man använder sig av en enda del papper som motsats till alla strutar och remsor. Jag blev väldigt nöjd med resultatet på den första variant jag testade. Om du liksom jag vill ge dig på att vika denna kommer här en instruktion på hur man går tillväga.

Mitt tips är att läsa igenom instruktionen och titta noga på bilderna då det ibland är svårt att förklara viknings-instruktioner i text. Hör gärna av dig om du har frågor angående instruktionerna eller om något är oklart!

Rekommenderar er också att testa några små varianter i billigare papper innan man ger sig på tapetvarianter eller liknande. Det tog mig ca: två försök i origamipapper för att få in knycken. När man väl kan vikandet tar det ca 20 – 40 minuter att vika en stjärna beroende på papper och storlek.

Material som behövs:
Kvadratisk papper (stjärnan blir ungefär en tredjedel så stor i diameter som storleken på papperet du använder).
Linjal
Skalpell (skärmatta eller annat underlag att skära emot om du inte har ett okänsligt bord som mig)-
Dubbelhäftande tejp eller lim av något slag
Snöre för eventuell upphängning

Steg för steginstruktion:

  1. Vik papperet på mitten till en rektangel, vik ut och upprepa åt andra hållet. Vik sedan på diagonalen, vik ut och upprepa åt andra hållet så att pappret får motsvarande vek som på bilderna.

2. Vik papperet på diagonalen så att den fina sidan hamnar utåt. Från diagonalen viker du sen in hörnen så att det blir en liten kvadrat.

3. Vik sedan in hörnen, först på ena sidan, och sen på andra.

4. Dags att skära av lite hörn!

Vik ut ena sidans hörn igen, lägg noga linjalen på plats i nivå med de hörn som fortfarande är vikta. Håll linjalen stadigt och skär bort hörnen.

5. Nu ska pappret se ut som på bilden nedan!

6. Dags att börja vika in spetsarna mot mitten! Vik in en åt gången och vik ut igen tills varje spets vikts in en gång.

7. Nu börjar de lite krångligare delarna. Vik in en spets igen. Vik sedan ut hörnet mellan spetsen som vikts in och nästa spets (se bilder!). Nästa spets viks samtidigt in mott mitten som den första. Nu ska det ha blivit en första “flärp”.

8. Upprepa detta med varje spets/hörn tills du har 7 “flärpar”.

9. Vik nu in den första flärpen så att vecket hamnar i mitten av två av de redan nedvikta delarna.

10. Vik sedan in de inre hörnen på samma spets som nedan.

Upprepa steg 9 och 10 tills alla spetsar är vikta.

11. Dags att vika om de hörn du precis vikt in! Veckla ut en spets åt gången och vik försiktigt ner de “inre” mindre viken mot mitten.

Forma om den lilla spetsen som bildas och vik den utåt mot den långa spetsen.

Upprepa proceduren tills alla spetsar är gjorda.

12. Nu är det dags att göra flärpar åt andra hållet! Vänd på stjärnan och vik nu in spetsarna på liknande sätt som gjordes i steg 7 och 8.

13. Sätt dubbelhäftande tejp eller limma i mitten av botten och tryck ner spetsarna så att de sitter på plats. Om lim används låt det torka innan nästa steg!

14. Vik ner flärparna som kvarstår och vänd på stjärnan. Dags att vika ut spetsarna som bildats på baksidan. När alla spetsarna är utvikta vänds stjärnan igen.

15. Dags att forma mitten på stjärnan. Vik upp flärparna som du vek ner innan du vände stjärnan.

Dela försiktigt på varje flärp och börja forma den runda öppningen genom att försiktigt trycka ut vecket längst ner på spetsen. Tryck även försiktig in ett finger inuti och förstärk vecken som sitter fast mot “botten” med hjälp av dubbelhäftande tejp eller lim. Upprepa om nödvändigt trycket över vecket på flärpen till önskad form.

16. Sista vikandet kan göras på olika sätt beroende på vilken form man vill att de kortare spetsarna ska ha. Nedan ses de två olika sätt jag testat.

Sätt 1:
Ta försiktigt tag i en kort spets. Lyft så ser du att papperet är invikt en liten bit. Detta lilla vecket ska försiktigt dras ut och vikas om! Börja med att varsamt dra/vika spetsen utåt och uppåt så att den invikta delen “ploppar” ut. Använder man ett stadigare papper hör man ett litet ljud när viket lossnar (ljudet ska inte vara det av papper som rivs sönder för att man dragit för hårt!). Vik sedan in delen ovanpå pappret den tidigare var invikt under. Forma med hjälp av fingrarna. För att stjärnan ska hålla formen kan det behövas en liten bit tejp eller lim under viket på varje längre spets. Detta görs efter att alla korta spetsar vikts om!

Sätt 2:

Istället för att dra ut spetsen viks den här istället in mot mitten. Detta resulterar i en lite annorlunda form än på sätt 1!

Här är resultaten med de båda sätten att vika sista delen på: Det ger lite skillnad i form. Man kan förstås också strunta i det sista viket också beroende på hur man föredrar sin stjärna.

Mitten på stjärnan kan man välja att dekorera eller låta vara som den är. Bara fantasin sätter gränser. Jag testade till exempel med papper format till en boll, små julgranskulor och att sätta en liten stjärna i mitten på en större.

©Bruketskreativa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s