Mossägg klätt med vide

Har fått lite frågor om hur jag gjort mitt moss/vide-ägg så här kommer en beskrivning. Fick idéen från pinterest där man klätt oasis med mossa och videkvistar. Håller samtidigt på att göra gipsägg på jobbet (något mindre varianter) för att använda som mallar i undervisningen. Ville testa här hemma om det fungerade att göra likadant fast i gjutgips och/eller betong och något mer pyntade varianter.

Hade inte mycket gipsbindor hemma så att testa att dryga ut med vanligt gips samt att göra grunden i betong för kändes som en bra idé! Men…gjutgips på ballong )och betong inuti ballong) spricker när ballongen rör sig. Vilket den gör när man måste vrida på den! Lärdomen av detta är därför: Håll dig till gipsbindor!

Material du behöver för ägget:

Ballong – har använt en jätteballong till min.

Gipsbindor – minst 4 rullar skulle jag tro går åt. Gjort runt vanliga ballonger på jobbet och där räckte ca 1,5 rulle till 1 ballong.

Färg – Någon nyans du gillar och som funkar för att måla på gips. Jag har använt akrylfärg.

Mossa

Vide

Kontaktlim (mossan suger en hel del så det gick åt 1,5 tub)

Sytråd

Dekorationen på insidan:

Penséer

Glasslåda (mjölkkartong eller något annat vattentätt)

Kvistar (trollhassel i mitt)

Sisaltrassel (färgade mitt med samma färg som bakgrunden)

Vaktelägg

Mossa

Så här gör du

Börja med att gipsa ditt ägg. Se till att trycka ner det lite i botten innan gipset härdar så att det får en botten att stå på. Jag hade väldigt lite gipsbinda hemma och endast 1 lager i botten gjorde att det sjänk ihop lite mer än tänkt. När gipset härdat smäll ballongen och plocka bort resterna.

Tips! Gipsa dagen innan du ska måla och dekorera utsidan!

Som synes har insidan en hel del sprickor. Det beror på att det är gjutgips runt ballongen och endast gipsbinda yttersta lagret.

Var inte otålig som mig om du inte har tillräckligt med gipsbindor hemma… Skaffa det först. Det lönar sig i längden 😂 Blir hållbarare och härdar snabbare!
Måla insidan på ägget när gipset är helt torrt. Limma sedan utsidan och täck med mossa.

Dags att limma vide! Kom ihåg att djupandas när kontaktlimmet fastnar i fingrarna men inte i viden eller mossan. Eller gör inte det förresten…Kom snarare ihåg att vädra och pausa då och då! Det är inte de nyttigaste ångorna!

För att inte behöva tappa tålamodet totalt är sytråden nu din bästa vän! Limma några kvistar i taget och dra sedan fast dem med hjälp av tråden. Akta kissarna! Det går åt några varv tråd så gör inte som mig och börja med använda sidentråd först!

Klipp bort trådarna när limmet torkar. Var försiktig med videkissarna och dra inte för hårt i trådar som limmats fast. Då kan mossa och vide lossna. Pincett är bra att plocka bort små bitar som fastnat.

Dags att dekorera!

Klippte av en glasslåda till penséerna för att skydda botten från fukt. Ställde in den och gömde den fula plasten med lite mossa.

Tryckte fast två pinnar trollhassel i ägget. Om de görs något längre än vad ägget är högt spänns de fast av sig själva när de böjs in. Bygg ett litet fågelbo av sosaltrassel och i med vakteläggen. Klart!

©Bruketskreativa