Har länge pyntat med stjärnor i papp här hemma, mest köpevarianter men ifjol gjorde jag några origamistjärnor och i år har jag gjort ett gäng olika vikta varianter bland annat dahliastjärnan som du kan läsa min beskrivning på hur man gör här!
Ifjol började jag sukta efter adventsstjärnan Anna från PR Home. Den hantverksintresserade slöjdläraren i mig tänkte dock att en sådan där måste jag kunna göra själv! Så istället för att längta vidare gjorde jag en i år. Det var väldigt roligt och tog aningens mer tid än det tar att vika pappersstjärnor men processen är inte särskilt avancerad.
Beskrivningen är skriven utifrån hur jag gjorde min stjärna som kan bli mellan 60-80 cm i diameter beroende på hur rottingen dras och vinklas! Storleken varieras med hjälp av hur många och långa remsor du använder! Det viktiga är att antalet remsor är ojämnt vid flätning/vävning!
Eftersom jag inte visste hur mycket som skulle behövas klippte jag mina remsor 120-110 cm långa. Hellre för långa än för korta! Fick klippa bort ganska mycket så skulle tro att 90 cm remsor räcker utmärkt. Jag tillbringade ca 10 timmar på min stjärna men då gick mycket av tiden åt till att fundera ut hur den skulle göras samt dokumentation av processen. Jag skulle tro att det tar mellan 4 – 6 timmar effektiv tid att göra en i denna storlek.
Läs gärna igenom hela beskrivningen och titta på bilderna ifall texten är krånglig. Det mesta går ypperligt att se hur det görs genom att bara studera bilderna!
Material som behövs
Rotting som heter peddigskena (platt rotting) ca 5-6 mm bred
Vatten
Avbitartång
Klädnypor eller andra bra klämmor
Snabblim (eller trälim för den tålmodiga)
Glas (jag använde IKEA:s stora 5 kronors variant)
Tumstock eller annat att mäta med
Frystejp (för markering av mått eller som hjälp att hålla rottingen på plats)
Så här görs rottingstjärnan
1. Mätt och klipp till rottingen ca 90- 100 cm lång. Det behövs 84 stycken remsor totalt, 42 stycken till varje del, 21 i varje riktning (förvirrande? Titta igenom hela instruktionen innan du börjar så kommer du förstå). Klipp gärna till några extra ifall någon remsa är för tunn eller skadad.
2. Torr rotting är skör och går lättare av den behöver blötläggas!
Blötlägg en del i taget ( ca 42 stycken) i varmt vatten i ca 10 minuter. Låt inte rottingen ligga i vatten för länge, då blir den för mjuk! Bättre att blötlägga igen efter ett tag.
Jag hade en blomspruta tillgänglig och fuktade lite under arbetets gång när rottingen började kännas torr.
3. Lägg ut 21 remsor rakt och tätt på ett bord, använd glas som tyngder, frystejp fungerar också men eftersom materialet är fuktigt sitter den inte helt stabilt. Räkna remsorna så att det verkligen är rätt antal. Mätt ut mittpunkten och markera den ev. med frystejp om du inte har något annat riktmärke att gå efter (jag använde kvistmärken i bordsskivan)
4. Dags att börja väva/fläta! Denna vävning kallas för kypert och ger ett snett löpande mönster eftersom bindningen förflyttas ett steg åt sidan för varje remsa.8
Börja nedifrån ca 5 cm från mittpunkten.
Första remsan stoppar under en, sedan över två, under två, över två osv.
Andra remsan stoppas över två, under två, över två osv.
Tredje remsan stoppas över en, under två, över två, under två osv.
Fjärde remsan stoppas under två, över två, under två osv.
5. Tajta ihop remsorna och börja sedan om med “första” remsan igen. Fortsätt väva och dra ihop remsorna allt eftersom tills du vävt in alla 21 remsorna.
6. Dags för flätning av stjärnans uddar. Du ska ha 10 remsor från ena sidan av ett hörn och 10 remsor från andra sidan. Räkna och tejpa ihop de hörn som inte ska flätas med varandra så blir det mindre trassel och lättare att hålla ordning. Tänk på att det blir 11 stycken i några av samlingarna och att den elfte som är i mitten inte ska flätas in i någon udd!
7. Börja med remsorna närmast mitten från varje långsida av kvadraten, ta en åt gången, böj den nedåt och in mot dig, ta remsan från andra sidan, böj ned den på samma sätt som första remsan och lägg dem i 8 kors (se bild!)
8. Ta nästa remsa från ena sidan, böj på plats och väv in den, ta motsvarande remsa på andra sidan och väv in den så att varje remsa hamnar varannan över varannan under. varandra.
9. Fortsätt hämta remsor om vartannat och väva in. När du vävt ihop några stycken håller de sig någorlunda på plats utan att man behöver hålla i dem. Fortsätt tills alla 20 remsor är ihopvävda. Sätt en klädnypa för att hålla remsorna på plats medan du börjar med nästa remsa.
På bild nr 2 nedan har jag testat att väva fast den innan jag kom på att klädnypor var en bra idé.
10. Väv alla uddarna på samma sätt. Se till att den mittersta remsan på varje långsida inte vävs med i någon av uddarna!
11. För att få ungefär samma diameter på innerdelen av uddarna stoppas ett glas in i varje udd och sen dras rottingen på plats runt den.
12. Repetera steg 2 – 11 och göra en del till!
13. Dags att montera de två delarna med varandra! Vänd den ena upp och ner och tryck försiktigt den andra på plats. Tänk på att rottingen bör vara fuktig. Har den torkat är duschen/badkar en bra idé för ny blötläggning.
14. Delarna monteras med varandra genom att de lösa rottingsremsorna vävs fast i varje udd. Väv under och över och var noga så att remsan hamnar i mitten.
15. Mätt hur långa uddar du vill ha och flytta/dra sen rottingen på plats på alla uddar tills du är nöjd med formen.
16. Klipp av och limma fast varje remsa med snabblim (eller trälim om du har tålamod att vänta tills rottingen torkat helt och sen vänta medan limmet torkar).
Sätt remsorna i press med hjälp av klämmor eller klädnypor, låt dem inte sitta för länge så att de råkar limmas fast i stjärnan. Dra även ihop remsorna i hörnet på övre delen så att din vävda fyrkant inte glider isär för mycket och limma några av de yttersta remsorna (se vart jag satt klämman på den nedersta bilden).
17. Låt rottingen torka. Jag la lite tyngder på min stjärna för att modifiera formen lite.
Knyt eventuellt ett snöre i din stjärna för upphängning. Jag har inte gjort någon lampmontering på min eftersom jag inte är säker på att jag vill ha ljus i den. Här är mitt färdiga resultatet!
©Bruketskreativa