DIY Dahliastjärna

Inspirerad av ett klipp på youtube om hur man gör en dahliablomma bestämde jag mig för att testa att göra en “adventstjärna” i samma stil. Den fungerar fint att ha på väggen året om tror jag. Om man vill kan de även spraymålas, göras i tapetrester eller annat fint papper förstås!

lrm_export_20191117_0939253871624804927134645.jpg
Material du behöver:

Kartong

Gammal bok

Skalpell

Sax (om du har en pappersskärare underlättar det när kvadraterna ska göras)

Linjal

Penna

Passare (eller något runt att rita runt)

Limstift och frystejp (eller limpistol)

Snöre

Allmän info innan du börjar:

Både storleken på cirkeln och kvadraterna kan varieras beroende på hur stor stjärna man vill göra! Måttet på cirkeln på den jag gjort här är 50 cm i diameter och kvadraternas storlek som jag gjort strutar av är 15×15, 14×14 och 13×13.

Jag har även en där kartongen är 32 cm i diameter och alla kvadraterna har måttet 11×11. Ju större strutar desto färre behövs men oavsett vilka mått du väljer kommer det att behövas runt 100-150 strutar. Gör hellre för många än för få. Läs gärna igenom hela beskrivningen innan du börjar. Fråga om något är oklart!

Med pappersskärare är den beräknade tidsåtgången från början till slut ca 2,5-3 timmar där strut-görandet tar upp den längsta tiden. Slötittande på något halvbra serieavsnitt eller film rekommenderas under limprocessen.

Så här gör du:

1. Rita en cirkel på kartongen med passare eller något annat runt t.ex. ett lock. Om du använder passare underlättar det att göra cirklar ända in till mitten som sen används som riktlinjer när strutarna ska fästas på kartongen. Om du gör små strutar (11×11 och mindre) kan cirklarna ritas med ca 2,5 cm mellanrum. Gör du större så kan mellanrummet vara mellan 3-5 cm. Jag har ritat mina med 2 cm mellanrum och insåg att det blev alldeles för tätt och använde därför varannan linje som riktlinje. Alla linjer utom en syns lite dåligt på bilden.

2. Ta bort omslag på boken med hjälp av skalpell eller sax och riv sen försiktigt lös bladen. Mätt och klipp eller skär kvadrater av boksidorna i de mått du vill ha. Tänk på att det går åt många strutar.

På de flesta pappersskärare finns mått utmärkta och du kan skära till flera blad samtidigt vilket gör att denna delen tar betydligt mindre tid än om du behöver mäta och klippa.

3. Limma ena sidan på kvadraten och forma till en strut. Nederdelen behöver inte gå ihop exakt eftersom den viks ner och döljs av nästa rad med strutar när den monteras på stjärnan.

4. Dags att montera strutarna:

Om du använt olika mått på kvadraterna börjar du med att limma fast de största på första varvet. Mina 15×15 strutar räckte till ett helt varv och sen fick jag sätta varannan strut med måtten 15×15 och varannan med måtten 14×14 på andra varvet.

På bilden nedan har jag ännu bara limmat strutarna.

Hittade inte min limpistol och limmade därför fast strutarna med papperslim och satte sedan ett varv med frystejp på översidan av strutarna när hela första varvet var monterat. Vill inte att de råkar lossna vid upphängning och övrig hantering.

5. Lägg strutarna på andra varvet så att toppen hamnar “mellan” strutarna på första varvet. Limma varje strut och tejpa översidan som föregående varv.

6. Tredje varvet på min stjärna består av strutar i måtten 14×14. 4:e varvet, varannan 14×14 och varannan 13×13. Restrerande varv är samtliga strutar i storlek 13×13. Har du samma storlek på strutarna är det bara att köra på!

7. Vid sista varvet limmas strutarna lite över varandra i kors.

8. Sista struten som ska vara i mitten viker du till nederdelen på och limmar den innan den försiktigt trycks på plats.

9. Gör ett hål i kartongen med hjälp av passare eller sax och trä ett snöre genom hålet. Gör en stadig knut.

10. Klart för upphängning. Om du vill hänga den i fönster och inte på vägg som jag gjort är det “bara” att upprepa proceduren på andra sidan med något mer försiktighet så inte strutarna som nu ligger ner mot bordet går sönder.

Lycka till med pysslandet! Om ni testar vill jag förstås se hur era resultat blev så tagga gärna @bruketskreativa i eventuella inlägg på instagram eller skicka bilder till mig.

©Bruketskreativa

6 thoughts on “DIY Dahliastjärna

 1. Catarina says:

  Så fin och annorlunda stjärna!
  Cool , plain och elegant!🙌
  Tack för så tydlig instruktion,
  nu vågar även jag prova!🥰

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s