Kransbindning

Kransbindning har i många år varit en favoritförberedelse inför advent. Jag brukar göra 3-4 stycken. En till vår ytterdörr och några som ges bort. I år bestämde jag mig för att göra ett gäng till eftersom jag ville hänga några inomhus. 8 stycken blev det allt som allt och tänkte dela med mig lite om hur jag gör.

Enklast när man ska binda kransar är att ha färdiga stommar. Jag gillar kransar med mycket grönt i och använder därför tunna stommar. Kommer bland annat berätta om två sätt att göra egna stommar om du inte vill köpa färdiga.

För att binda kransar behöver du ha följande material:

 • Stomme av något slag
 • Grön blomtråd eller annan bindtråd/ståltråd
 • Tång
 • Sax
 • Städesgröna växter som klarar kyla och torka ganska bra. Tänk på att det går åt mycket mer än man tror.
 • Band, taklökar, små julgranskulor, äpplen, kottar eller annat du eventuellt vill dekorera kransen med.

Innan kransbindandet kan börja lägger jag fram allt material som kan behövas. På så vis blir arbetet lättare eftersom allt material finns inom räckhåll. Jag samlar material från skogen i förväg, köper en bunt med snittblommor och blad samt torkar bär och frukter inför detta pyssel. Du kan läsa mer om hur naturmaterial som citroner och nypon kan torkas här.

Krans bunden på cykelfälg
Förutom att göra stommar eller köpa färdiga kan man använda andra grejer. Cykelfälgar, galgar, ramar m.m är bara några exempel på vad man kan använda.För att göra en krans så som jag gjort behöver du:

 • Cykelfälg
 • Blomtråd eller ståltråd
 • Städesgröna växter
 • Protea
 • Äpple
 • Lärkkvistar

Börja med att göra en liten bukett av det material du vill använda och naja fast den i fälgen med hjälp av hålen där ekrarna suttit.

Klipp av tråden så att den är ca 30 cm lång så att den går att trä genom hålen. När tråden börjar ta slut skarvas en ny bit fast genom att tvinna ändarna runt varandra. Lägg nästa lilla bukett där du vill ha den och naja fast.

Vill du använda snittblomman protea som jag gjort behöver du forma stjälken/stjälkarna på plats och naja fast dem innan du fortsätter att binda fast små buketter. Forma dem försiktigt uppifrån och jobba neråt så att de inte bryts av. När de är på plats fortsätter du att göra små buketter och binder fast över stjälkarna så att de döljs. När du känner dig nöjd avslutas kransen med att tråden binds fast ordentligt.

Äpplet har jag satt fast genom att sticka en tråd genom äpplet och sedan dras ändarna genom ett ekerhål och tvinnas ihop. På så vis sitter äpplet stabilt utan att flytta på sig och går att ta bort/byta ut när/om det eventuellt blir tråkigt av skadorna från tråden.

Mosskrans på kransstomme av najtråd

Du behöver:

 • Najtråd
 • Blomtråd (gärna en tunn variant)
 • Tång
 • Mossa
 • Kvistar och städesgröna växter (jag har använt vide, cypress, lummer och eucalyptus)
 • Taklök

Forma en ring av najtråden och vira sedan ytterligare ett varv najtråd ringen. Om du vill kan du forma en ögla att ha till upphängning. Forma ringen rund och fin och känn efter så den känns någorlunda stabil. Om inte vira ett varv till med tråd runt ringen.

Bind fast blomtråden runt din stomme. Lägg en bit mossa under ringen och forma mossan runt ringen genom att försiktigt vika in ena sidan runt ringen och sedan vika andra sidan över. Då gömmer sig skarvarna fint.

Vira tråden ganska tätt runt mossan och ringen. Fortsätt så hela vägen runt. Jag tyckte att det blev lite tunt så la på ett lager mossa till efter första varvet. Om mossan sitter löst så avslutar du denna delen genom att vira ytterligare ett varv med blomtråd runt mossan.

Ta en taklök och avlägsna ev blomjord. Vira försiktigt en bit blomtråd runt den nedre bladraden på löken. Vira sedan ändarna runt mossringen och fäst taklöken genom att vira ändarna på tråden runt varandra. Vik in och göm ändarna i mossan.

Forma en fin liten bukett av det material du vill använda och bind en bit tråd runt den. Lägg buketten på plats genom att stoppa in änden på buketten under löken. Dra tråden några varv runt mosskransen så att den sitter där den ska.

Gör en liten bukett till och bind fast den åt andra hållet. Fäst tråden och din krans är färdig.

Krans med stomme av flätad cypress

Du behöver

 • Cypress
 • Blomtråd
 • Tång
 • Städesgröna växter (tall, gran, en, cypress, lingonris, lummer och några långa gröna strån jag hittade ute i en rishög).
 • Äpple
 • Band
 • Kottar
 • Torkade nypon

Ta en hög med cypresskvistar och riv loss bladen på dem. Lämna topparna. Ta tre stycken och bind ihop topparna med lite blomtråd.

Fläta ihop dem och fyll på med ny kvist efterhand som stjälken börjar ta slut och du inte har mer att fläta med.

När du flätat tillräckligt långt så forma en ring av stjälkflätan och bind ihop ändarna. Naja tråd runt ringen så att den blir stabil och topparna inte spretar. Klipp bort stjälkar som sticker ut.

Gör små buketter och bind fast lite på diagonalen. Lägg varannan bukett åt höger och varannan åt vänster. Bind fast varje bukett för sig och försök göra lika stora varje gång så blir kransen jämn och fin.

Avsluta med att knyta ihop band så som du vill ha dem. Lägg dem där du vill att de ska vara. Dra en tråd genom ett äpple och lägg det ovanpå banden och fäst genom att dra trådändarna runt kransen och tvinna fast på baksidan. Gör likadant med kottar och nypon.

Krans på färdig stomme

Du behöver

 • Stomme
 • Blomtråd
 • Städesgröna växter (tall, gran, en, cypress, lingonris, lummer och några långa gröna strån jag hittade ute i en rishög.
 • Tång
 • Blå tistel
 • Eucalyptus
 • Torkade vallmokapslar
 • Torkade citronskivor
 • Band

Fäst tråden i stommen. Forma små buketter och bind fast lite på diagonalen. Lägg varannan bukett åt höger och varannan åt vänster. Bind fast varje bukett för sig och försök göra lika stora varje gång så blir kransen jämn och fin.

När du kommer till slutet som är den knepigare delen så tänk på att lyfta upp de första buketterna och bind sista buketterna under dem. På så vis får du en fin övergång. Om den inte blir bra är tipset att fästa band och sådant där sedan.

Avsluta med att binda fast lite torkade citronskivor och band med hjälp av en tråd så som beskrivits på tidigare kransar.

Några av mina färdiga kransar

3 thoughts on “Kransbindning

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s