Ljusstöpning

Att stöpa ljus är en förberedelse inför advent som jag tycker om att göra. Under året som gått sparade jag ljusstumpar och rester från blockljus för att använda till stöpningen. Man kan såklart köpa all ljusmassa om man föredrar det. Det finns olika blandningar att köpa för den som föredrar det med allt från bivax, stearin och paraffin i. Jag blandade med både köpt ljusmassa och rester den här gången. Merparten av massan kom dock från ihopsparade stumpar vilket känns bättre för både plånboken och miljön.

Om du planerar att stöpa ljus rekommenderar jag att läsa hela inlägget innan du börjar eller googla “Hur stöper man ljus” eller “ljusstöpning” vid eventuella funderingar mitt inlägg inte ger svar på.

På bilden ser ni mina rester. Stumparna kommer från kronljus och består av 100% stearin. Blockljusresterna är däremot 100% paraffin. Googlade och hittade flera olika instruktioner som sa att om man blandar dessa ska man ha ca 70% stearin och 30% paraffin i sin blandning.

Innan resterna kan användas måste den brända veken klippas bort och andra eventuella missfärgningar avlägsnas. Jag använder en liten nagelsax till att både klippa och skrapa med. Efter rengöringen kan man antingen göra som mig och hamra sönder ljusen och plocka bort resterande veke eller så smälter man ljusen och fiskar upp vekarna ur ljusmassan när man smälter dem. Båda sätten fungerar bra. Huvudsaken är att det inte följer med sot som kan missfärga eller lämnar små svarta prickar på ljuset.

För att stöpa ljus behövs följande material:

 • Ljusrester och/eller ljusmassa
 • Kokplatta för att hålla massan i rätt temperatur (om du inte vill hålla till på spisen)
 • Stor gryta som du inte är rädd om att ha som vattenbad
 • Stöpkärl
 • Termometer
 • Köksvåg (för att få rätt fördelning av stearin och paraffin)
 • Gamla konservburkar att smälta massan i
 • Blompinnar
 • Veke (storlek nr 10 till vanliga ljus)
 • Muttrar
 • Frystejp
 • 2 brädor
 • 2 stolar
 • Täckmaterial
 • Filtar eller annat att stoppa eventuellt drag med
 • Lock eller brandfilt (ifall olyckan är framme)
 • Eventuellt sax och hammare till stumpfix

Förberedelser

Om du använder ljusrester förbereds dessa med fördel dagarna innan själva stöpet. Om du ska smälta bort vekarna görs det när allt annat är i ordningställt. Vekarna förbereds också gärna dagen innan. Instruktioner om hur det görs kommer längre ner. Allt kan göras samma dag men är du ensam så räkna med att hela dagen kommer gå åt till förberedelser och stöpning.

Börja med att täcka golvet. Jag använder målarfiltar men täckpapp eller liknande fungerar minst lika bra. Ställ två stolar med ryggen åt varandra och lägg brädorna på ryggarna med så stort mellanrum som möjligt. Har du inga platta stolsryggar fungerar målarbockar ypperligt.

Om det finns minsta lilla drag så bygg ett “vindskydd” med hjälp av filtar eller liknande. Se till att ha avstånd mellan “vindskydd” till kokplattan och stearinet ifall det skulle fatta eld. Stearin som blir överhettad kan nämligen fatta eld!!! Jag använder yllefiltar som inte fattar eld särskilt snabbt om olyckan skulle vara framme. Fleecefiltar och dylikt är INTE att rekommendera!

Så här ser min stöpborg ut. Öppen planlösning är inte dragfritt…

Lägg också fram brandfilt eller stort lock att kväva med ifall det börjar brinna. Är du noga med temperaturen är risken inte stor men bättre safe then sorry! Ställ fram kokplatta på ett stabilt underlag och ställ på grytan med stöpkärlet i. Kom ihåg att skydda underlaget om du är rädd om det.

Klipp till och knyt fast vekarna runt blompinnarna. Hur långa de ska vara beror på ditt stöpkärl! Mitt är 30 cm högt så jag klipper till ca 85 cm långa vekar vilket är nog för att få ett litet mellanrum mellan ljusen och en bit att binda fast muttrarna med. Här kommer några bilder på hur jag knyter fast vekarna. Man kan göra på många sätt men jag gör såhär:

Vik veken dubbel så att båda delarna är lika långa.

Jag mäter mellanrummet med hjälp av mina fingrar. Tre fingrar blir ett bra mellanrum utan att ljusen slår i varandra eller kärlets kanter.

Som du kan se på de kommande bilderna knyter jag ingen knut som säkrar veken från att glida ihop med varandra utan använder istället frystejp.

Sist knyter jag fast muttrarna och försöker vara noga med att de hänger med samma avstånd från pinnen. Muttrarna fungerar som tyngd och hjälper till att hålla veken rakt innan ljuset doppats tillräckligt många gånger. Muttern kan sitta kvar tills ljuset är klart men jag vill hellre ha längre ljus och klipper därför bort den när jag kommit en bit i stöpningen och ljuset nederdel är ca 1 cm i diameter.

Dags att börja smälta ljusmassan

När allt är förberett är det dags att värma vatten. Stöpkärlet ska stå i ett vattenbad som håller stearinet i en temperatur på 70°C. Det ska också vara vatten i stöpkärlet när ljusen ska stöpas.

Man kan börja med att smälta stearin i stöpkärlet med hjälp av vattenbadet och fylla på med varmt vatten i själva stöpkärlet efter att stearinet smält. Jag har inte tålamod nog att vänta på att stearinet ska smälta i stöpkärlet när stöpningen väl är igång. Smälter istället stearinet i gamla konservburkar i ytterligare ett vattenbad på spisen. Höga konservburkar för kokkorv är perfekta. Konservburkarna används också för att väga upp massan i så att fördelning av reststumparna blir 70% stearin och 30% paraffin.

I stöpkärlet bör man oavsett hur man väljer att smälta massan ha minst 2/3 delar vatten när man ska börja stöpa. Ju mer vatten man har i desto mindre plats för stearin. Börja hellre med för lite vatten i stöpkärlet, det kan alltid fyllas på med mer. Jag lämnar ca 7-10 cm upp till kanten med plats för stearinet. På så vis behöver jag inte fylla på massan hela tiden. Den kommer att minska rätt fort när ljusen börjar få lite storlek.

Det är viktigt är att hålla stearinet och vattenbadet kring 70 grader! Varmare eller kallare än så och massan fungerar inte som det ska. Det gäller därför att hålla koll på tempen och man kan behöva stänga av eller sätta på värmen för att hålla stöpmassan i bra temperaturer.

Testade att stöpa en omgång ljus med bara rester först eftersom det stod på paketet med ljusmassan att man inte skulle blanda den med rester. När första omgången var stöpt struntade jag i instruktionerna på paketet och blandade i det också. Upplevde att strukturen på ljusen blev finare men det kan vara inbillning också.

Mina ljusstumpar vägde nästan 3 kg. Ca 1 kg gick åt till första omgången. Dessa ljus gjorde jag dock mycket tjockare är “vanliga” ljus pga en ljusstake med väldigt stora ljushållare. Paketet med färdig ljusmassa vägde 1 kg. Eftersom köpeljusmassan redan har rätt proportioner så smälte jag ungefär 2 delar ljusrester och 1 del ljusmassa och tyckte att resultatet blev lysande.

Stöpning

Börja med att doppa vekarna i den smälta ljusmassan utan att de nuddar vattnet. Om veken får vatten på sig innan den mättats av stearin kapslas fukten in och du får ljus som spottar och fräser eller i värsta fall inte brinner alls för att veken är blöt! Du kan eventuellt se små bubblor från veken när den ligger i stearinet. När veken slutar bubbla är den mättad av massan. Om du inte ser några bubblor så dra den långsamt fram och tillbaka i ytan i ca 10 sekunder. Häng sen på tork och repetera processen med nästa par vekar.

När alla vekar är mättade en gång är det bara att börja doppa. Jag föredrar att doppa varje par en gång, hänga dem att svalna och ta nästa par. På så vis får ljusen samma grovlek och hinner svalna ordentligt mellan varje dopp. Doppa inte för långsamt men inte heller för snabbt. Håll de doppade vekarna över stöpkärlet tills det slutat droppa ifrån dem. På så vis minimeras spill. När ljusen är ca 1 cm i diameter klipper jag bort muttrarna och jämnar sedan till ljusen nertill med jämna mellanrum. Detta gör att ljuset kan doppas hela vägen ner i stöpkärlet vilket annars inte kommer gå eftersom mutter och nederdel samlar på sig en rejäl mängd stearin.

När du fått önskad tjocklek på ljusen låt dem hänga tills de svalnat helt. Klipp isär veken i mellanrummet vid frystejpen. Riv försiktigt veken genom tejpen, håll i ljuset och dra det sen försiktigt från pinnen. Klipp av veken till ca 1 cms längd. Klart.

Ett tips är att paketera in dina ljus i skyddande silkespapper, förvara dem i en fin korg eller låda i väntan på att användas. Det blir dessutom fina advents- eller glöggmys-presenter med till exempel en grön kvist och lite snöre runt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s