DIY, Mörk vaxade turkosa skåpet

Jag kommer att börja skriva dessa inlägg på både svenska och engelska efter att ha frågat runt om folk skulle vilja läsa mina inlägg på svenska. To read this in english see previous post!

DSC_0048DSC_0049Igår vann jag Annie Sloans tävling på Instagram där folk fått posta bilder på sina favoritprojekt där de använt dark wax! Jag är så himla glad för detta! Tack så mycket Annie och gänget! Har hunnit få ett gäng med frågor om hur jag målat det så här kommer svaret. Ber om ursäkt för kvaliten på de första bilderna. Visste inte att jag skulle komma att skriva ett blogginlägg om processen att måla det.

Material

Om du vill göra detta själv behöver du följande:

DSC_0051Annie Sloans kalkfärg i kulörerna:
Provence
Florence
Antibes Green
Annie Sloans vax:
Clear wax
Dark wax
Pensel att måla med
Gummihandskar, jag använder engångs.
Tygtrasor

Jag gillar inte att måla om möbler i ett gott skick som detta hade när jag köpte det (eller när andra målar om gamla möbler i fint skick heller för övrigt). Men efter några flyttar, katter som använt det som racingbana, en blomkruka som läckt på det osv. så hade det så pass mycket skador att det passerat “Absolut inte måla gamla möbler i gott skickstadiet”!

Den långa process som ledde till det slutliga resultatet

Jag målade det rött först eftersom jag hade en idé om hur det skulle se ut som fastnat i tankegångarna. Halvvägs i målandet bestämde jag mig för att det inte såg ut som bilden i huvudet! Får ni sådana inre bilder när ni ska göra något? Det får jag väldigt ofta och blir ganska missnöjd när verkligheten inte överensstämmer med grundtanken!

Målade över det med Florence, Provence och små partier med English yellow (de ljusare delarna på detaljerna). Sen vaxade jag med clear wax också fick det se ut så i ett år ungefär. Ett år senare fick jag för mig att jag ville ha det mer grönt så målade över det igen med lite Antibes green, ångrade mig och målade över detta med mer Florence, vaxade inte över de partierna så i ungefär ett år till såg det ut såhär:

340

Sen var jag nära att helt måla över det turkosa men bestämde mig för att ge det en chans till så målade på lite Antibes green på kanter och detaljer och vaxade det sedan med dark wax. Jag la på vaxet genom att använda gummihandskar och gnugga ut det med fingrarna så att det blev en del tjockare partier, tog sedan en trasa och drog ut vaxen mer eller mindre på vissa partier så att det blev tydliga skillnader mellan de tjockare och tunnare lagren. När hela skåpet hade vaxats tog jag en ren tygtrasa och gnuggade ganska försiktigt hela skåpet och voila! Mycket bättre!

DSC_00428

DIY

Om du vill göra detta själv så börja med att måla ditt projekt med Provence och Florens. Låt det torka och vaxa sedan med clear wax. Efter detta målar du vissa partier med Florence och lägger sen ett tunt lager av Antibes green på t.ex. kanterna och eventuella findetaljer. Låt det torka och vaxa sedan med dark wax. Vaxa sedan på det vis som jag ska beskriva nu:

Hur jag vaxar

Jag använde pensel första gången jag vaxade skåpet men ett antal kalkfärgsprojekt senare så föredrar jag att vaxa med händerna som jag skyddar med engångshandskar. Latexen i handskarna hårdnar av vaxet och spricker därför efter ett tag så räkna med att det går åt ett gäng. Jag köper alltid en låda med 100 par åt gången. Sådana där som man har inom vården. Kan köpas både i mataffärer och på apotek.

Jag lägger på ganska tjockt med vax på små områden och gnuggar sedan ut det med fingrarna, tar sen en tygtrasa och gnuggar ut ytterligare på vissa delar, lägger på nytt vax på nästa del och fortsätter så tills hela skåpet är vaxat. Detta gör att det blir områden med tjockare och tunnare lager som skapar den “flammiga” känslan. När hela skåpet var vaxat så tog jag en ren trasa och gnuggade försiktigt alla ytor och jämnade på så vis ut lager jag tyckte blivit för tjocka eller la till lite där jag tyckte att det fattades.

Avslutar inlägget med några närbilder tagna med mobilen för att försöka visa hur det ser ut i olika ljus och på nära håll. Alla lager färg och vax skapar en vis struktur på ytan.

20180224_110826.jpg

20180224_110837.jpg20180224_110841.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s